Sådan gør du karriere i det offentlige

18.11.2015

af

Hvad gør du som ungt talent, hvis du vil frem i det offentlige? Find din ’driver’. Chefer og unge privatansatte kan med fordel læse med.

Der er fem-seks gange så mange chefer blandt ­unge djøfere i den private sektor som i statsadministrationen. Så hvad gør du, hvis du selv synes, du er et ungt talent, som vil frem i den offentlige sektor?

Det er der ikke ét svar på – bortset fra at søge ind i en ­kommune, hvor det går lidt hurtigere med at blive chef end i staten – for den offentlige sektor er stor og med vidt forskellig kerneopgave og kultur.

100 unge djøfere, som var mødt op for at høre om talent og offentlig karriere på et debatmøde i regi af Nordisk Administrativt Forbund og Djøf, fik dog klar besked på én ting:

Karriere er ikke bare at sætte næsen i plovfuren efter en ­cheftitel.

Det fastslog mødepanelet med en karrierekonsulent, en ­rekrutteringsdirektør, en vaskeægte departements-djøfer og ­Finansministeriets Moderniseringsstyrelse.

Karriere handler om talent, og talent handler om at vide, hvad man er særlig god til og så bringe sig selv derhen, hvor det kan komme i spil og blive skærpet.

Vil du få andre til at vokse

Hele panelet nikkede også, da Christian Koefoed-Enevoldsen, direktør i Mercuri Urval, fastslog, at ledelse handler om at få andre til at vokse og få succes.

”Er det ikke dét, du vil, skal du ikke blive leder,” sagde han og talte om specialist-, generalist- og lederadfærd.

”Det gælder om at finde det rigtige match til ens person­lighed.”

Find ud af, hvad der er din ’driver’, lød det fra Lina Matz, der med bl.a. en fortid på Slotsholmen nu er konsulent i Djøfs Karriere & Erhverv.

Er din ’driver’ magt og indflydelse, og har du power nok, så skal du være chef.

Hvis din ’driver’ er at være klog, så skal du gå efter en ekspert-karriere.

Er det nysgerrighed, så er du dén, som skal opsøge ’hullerne’ i din organisation. De opstår altid. Selvom du sidder i dét her klagekontor med faste procedurer for alting, så popper der ­alligevel altid noget op, hvor ’plejer’ ikke er nok. Der skal du slå til og byde ind.

Styr uden om stopklods-chefer

Karriere udspiller sig altid i relationer med andre mennesker, fastslog panelet.

”Det er ikke bolden, som scorer mål. Det er relationen,” lød det fra Lina Matz.

Når Christian Koefoed-Enevoldsen hjælper det offentlige med rekruttering og talentspotting, ser han altid efter dem, som skaber resultater sammen med andre dér, hvor de er.

”Du skal kunne fagligheden og kunne dokumentere, at du kan den. Men det afgørende for at være et talent er, hvilken adfærd du går ud med.”

Relationer handler også om, hvad du vil være kendt for, sagde Lina Matz.

”Du skal være synlig. Det skal forstås ret bogstaveligt. Hvem er det, der får højest løn og spændende opgaver? De dygtigste? Nej, det er de mest synlige. Så gå på tværs og kom tæt på ledelsen, så bliver du synlig.”

Nye idéer er der brug for i enhver organisation.

”Aflæs, hvad der er kerneopgaven og frem for alt, hvor der er en knap ressource. Det er her, man skal spille ind. Men sørg for, at man kan se, at det var dig, som fik den gode idé,” understregede hun.

”Der sidder jo chefer derude, som er stopklodser. Det kan nærmest aflæses statistisk. Nogle kontorer spytter unge afsted i bundter på talentprogrammer og lederuddannelser. Gå efter de chefer, som har magt og vilje til at udvikle dit talent.”

Tre ben på skamlen i Bermuda-trekanten

Hvad siger en rigtig departements-djøfer, som sidder lige i Bermuda-trekanten mellem politik, presse og faglighed?

Kasper Tollestrup, scient.pol. og chefkonsulent i Beskæftigelsesministeriets udvidede minister- og ledelsessekretariat, forklarede:

”Når vi kigger rundt efter talenter til vores sekretariat, ser vi efter tre kompetencer: Faglighed, politisk tæft og evnen til at navigere i komplicerede, hurtigkørende processer. Hvis det ene ben på malkeskamlen mangler, så vælter den.”

Uden en stærk faglighed kan man ikke gøre karriere i et ­ministerium, fastslog han. Men det nyeste ben på skamlen er, at man er skarp på proces, fordi de politiske beslutnings­processer kører i et meget højt tempo, som i høj grad presses i vejret af bl.a. medieudviklingen.

”Tempoet er højere end for bare fem år siden. Det stiller et afgørende krav til os, om at vi kan agere i et enormt ­komplekst politisk miljø, hvor der på trods af tempoet stilles de samme høje krav til korrekt faglighed som altid.”

Men hvordan lærer man dét der med proces, blev der spurgt. Ved at fange de lidt besværlige bolde, der ikke ­bare kan trilles over målstregen og så ellers holde sit ’drive’ og nysgerrighed intakt, også selvom nogle processer bliver tunge og besværlige – for det gør de, lød det fra Kasper Tollestrup.

Tålmodighed er en dyd

Men er erfaring – og anciennitet og hierarki – ikke et dominerende kriterium for succes i det offentlige?

”Erfaring er ikke lig med succes. Resultater er lig succes,” fastslog Christian Koefoed-Enevoldsen.

”Nej, erfaring er ikke lig med succes,” bekræftede Trine ­Dahl fra Moderniseringsstyrelsen.

”Men det gode råd til jer er, at I også skal lytte til dem med erfaring. I skal have sindssygt meget ’drive’, men I skal ­også være tålmodige. Tålmodighed er nødvendig – og også meget af den – i et system som et ministerium. Der skal noget faglighed til, før man begynder at stå og sprælle foran direktionen.”

Det er ikke Moderniseringsstyrelsen, der spotter talenter og lægger karriere­politikken. Det sker lokalt. Men Moderniserings­styrelsen udbyder førleder- og talentpro­grammer, som ministerierne kan trække på.

”Noget af det allervigtigste ved disse ­forløb er de netværk, du får her,” fastslog Trine Dahl.

Policy gør det ikke alene

Men hvad skal der til for at komme helt til tops?

Gå efter at komme til at arbejde i forskellige sektorer, ­også gerne det private, og gør dig erfaringer uden for din egen ­uddannelsesbaggrund, lød det fra panelet.

Få også erfaring med drift. For god eksekvering af politikernes beslutninger står højt på kravsspecifikationen til nye ­offentlige topledere.

Moderniseringsstyrelsens repræsentant blev spurgt, om driftserfaring vil blive et fast krav til fremtidens offentlige topledere.

”Helt overordnet, ja. Du skal selvfølgelig kunne policy, hvis du vil helt til tops. Men det er også vigtigt at prøve noget ’hands on’, så du kan lykkes i fremtiden med de reformkrav, der er,” lød det fra Trine Dahl.

Christian Koefoed-Enevoldsen fik det sidste ord:

”Det er nok her, at vi djøfere godt kunne tage os lidt ­mere sammen – altså komme ud i nærkontakt med nogle andre mennesker end os selv.”

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet