Alder - respekt eller fyringsgrund

24.9.2014

af

De fleste +50-årige djøfere tror på, at der er brug for dem frem til pensionsalderen. I det private kan de forvente anerkendelse. I det offentlige risikerer de at ryge ud på grund af alder.

Den private sektor er bedre til at gøre en aktiv indsats for at holde på sine Djøf-seniorer end den offentlige sektor.

Det viser en undersøgelse blandt djøfere over 50 år.

Hele 22 procent af de offentligt ansatte mener, at deres arbejdsplads slet ikke gør noget for at holde på dem – mod 14 procent i det private. Omvendt mener hver fjerde privatansatte, at deres arbejdsplads i høj grad gør noget – mod 19 procent i det offentlige.

Det passer med professor på Aalborg Universitet, Per H. Jensens studier af ældres vilkår på det danske arbejdsmarked.

”I den videnintensive del af den private sektor holder man på sine højt specialiserede videnmedarbejdere. Erfaring betragtes som viden. Det hører vi fra fx Novo Nordisk og Cowi,” siger han.

”I den offentlige sektor har man derimod ret skånselsløst skilt sig af med ældre medarbejdere i årene efter finanskrisen. Formentlig fordi man mener, de er for dyre, eller fordi man vil geare sig til fremtiden ved at forynge sit personale.”

Bedre ledelse kan få dem til at blive længere

Nedsat arbejdstid/gradvis nedtrapning, bedre ledelse og fleksibilitet er tre faktorer, som især kan få de +50-årige til at ville blive længere.

Men også god ledelse har betydning. 15 pct. af de offentligt ansatte peger på bedre ledelse. Blandt de privatansatte er det ni pct.

Identitet og de sociale relationer på jobbet betyder lige så meget eller mere for djøfernes lyst til at blive på jobbet som økonomi og muligheden for fortsat pensionsopsparing.

”Det afgørende for sådan nogle som djøferne er, at chefer og kolleger stadig anerkender dem. Arbejdsgiverens tillid og anerkendelse er den allermest vidtgående seniorpolitik,” siger Per H. Jensen.

Håb og frygt

Langt de fleste +50-årige djøfere tror, at de har gode eller meget gode muligheder for at blive til pensionsalderen, når de krydser af på en skala fra 1-10.

Ni procent er i høj grad bekymret for at miste deres job på grund
af alder. 22 procent er det i nogen grad.   

Djøferne vil stoppe som 65,6 årige

De +50-årige djøfere regner med at blive på jobbet, til de er 65,6 år, viser undersøgelsen om djøfernes tilbagetrækning.

Det er godt et år senere end de djøfere, som rent faktisk gik på pension sidste år, hvis vi tager de alderspensionister, som meldte sig over i Djøfs Pensionistforening i 2013.

Her var gennemsnitsalderen 64,5 år, og det var den også i 2012.

Indtil nu er højtuddannede typisk gået senere på pension end lavere uddannede. Men djøfernes forventning om at blive, til de er 65,6 år, bides i haserne af danskerne som helhed.

I hvert fald ifølge en tilsvarende undersøgelse gennemført af Djøfs analysebrev DeFacto med svar fra 1.058 beskæftigede danskere over 50.

Her siger danskerne, at de forventer at blive, helt
til de er 65,5 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet