Højtuddannede overtager HR

3.12.2014

af

HR-faget professionaliseres og efterspørger flere akademikere. 
Funktionen er blevet en nødvendig og vigtig del af ledelsen, viser undersøgelse.

Om Cranet-undersøgelsen

Cranet-undersøgelsen i Danmark 2014 er baseret på en spørgeskemaundersøgelse om Human Resource Management (HRM) blandt i alt 2.400 danske offentlige og private virksomheder med mere end 100 ansatte. Den er gennemført af Cranet forskningsgruppen, der består af Copenhagen Business School, CBS Executive og NOCA i samarbejde med bl.a. DANSK HR. Resultaterne vil indgå i den internationale Cranet-undersøgelse, hvor virksomheder fra flere end 40 lande deltager.

Hovedresultaterne er samlet i bogen 'HRM i Danmark efter krisen', som kan købes hos Samfundslitteratur/Academic books.

Flere og flere akademikere rykker ind i HR-afdelingen. Human Resource Management (HRM) professionaliseres og efterspørger i stigende udstrækning højtuddannede, viser den årlige Cranet-undersøgelse fra 2014. Over halvdelen – 56 procent – af de medvirkende virksomheder svarer, at det er ’vigtigt’ eller ’meget vigtigt’, at HR-medarbejdere har en relevant mellemlang eller videregående akademisk uddannelse. Den holdning deler både private og offentlige virksomheder, store som små. I 42 procent af virksomhederne har mere end tre fjerdedele af HR-medarbejderne allerede en uddannelse på sådant et niveau.

”HR-medarbejdere skal kunne tænke bredere i dag. For virksomhederne er det vigtigt, at de både har de praktiske HR-færdigheder og kan koble HR til forretningen,” siger Frans Bévort, HR-forsker ved CBS.

Central funktion

Ledelse af menneskelige ressourcer og relationer er blevet vigtigere for organisationen – ikke mindst strategisk. HRM har i de seneste 10-15 år fået en mere central placering og er i højere grad end tidligere repræsenteret i den øverste ledelse på trods af krisetider. I dag er funktionen en del af topledelsen i 70 procent af virksomhederne mod 61 procent i 2008 og 53 procent i 2003. Og antallet af virksomheder, der har en HR-strategi, er vokset fra 66 procent i 2008 til 69 procent i 2014. Antallet af HR-ansatte pr. medarbejder er steget en smule. Det har overrasket forskerne.

”Det blev spået, at HRM ville blive skåret ned eller helt fjernet, og at HRM ville blive prioriteret mindre i krisetider, men det er der ikke noget, der tyder på. HR-funktionen er blevet kriserobust og en naturlig del af ledelsen. For de virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen, har HR-funktionen tilsyneladende spillet en positiv rolle for, at de er kommet relativt nådigt gennem finanskrisen,” fremhæver Frans Bévort.
Professionaliseringen fortsætter

Virksomhederne har brugt perioden med økonomisk krise til at effektivisere HR og flytte rundt på ressourcerne. De outsourcer i mindre grad rekruttering og udvælgelse og har i stedet opkvalificeret HR-afdelingen til disse opgaver. I de kommende år vil virksomhederne fortsat i stigende grad efterspørge akademikere. HRM er kommet for at blive, vurderer Frans Bévort.

”Ja, professionaliseringen af HR vil fortsætte. Tendensen er ret klar, men der er dog behov for, at HR-professionen bliver langt tydeligere på, hvordan en systematisk og målrettet HR-indsats kan bidrage til organisationens økonomiske resultater,” konkluderer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet