Djøfere i 50'erne frygter for jobbet

3.12.2014

af

Vi lever længere og skal også arbejde længere, men allerede i 50’erne frygter dagens djøfere at ryge ud på grund af alder.

Mere end hver tredje djøfer mellem 50 og 59 år er i nogen eller høj grad bekymrede for at miste deres job på grund af alder.

Det viser en undersøgelse fra Djøf blandt +50-årige djøfere.

Professor på Aalborg Universitet, Per H. Jensen, som har forsket i ældres vilkår på arbejdsmarkedet, mener, at sporene fra årene efter finanskrisen skræmmer.

”Hvis midaldrende djøfere kigger sig omkring, kan de konstatere, at ældre ofte er de første, der prikkes, når der skal skæres i personalet i bl.a. offentlige institutioner. Det må være den erfaring, som sætter sig i deres forventninger til omverdenen.”

Fordel arbejdet efter kvalifikationer – ikke alder

Christian Jespersen, der er specialkonsulent og tillidsrepræsentant i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen under Undervisningsministeriet og lige fyldt 60 år, er enig. Han er ikke overrasket over tallene.

”Det er, fordi folk har oplevet, at kvalificerede, ældre kolleger er blevet fyret i stor stil i de senere års afskedigelsesrunder.”

Kuren mod bekymringen for at miste jobbet og det psykiske slid, er, at man fordeler arbejdsopgaver og jobs efter kvalifikationer og ikke efter alder, siger han.

”Vi har brug for ligebehandling og anerkendelse.”

Det bekræfter arbejdspsykolog i konsulentvirksomheden Cowi, Susie Kjær, som har været med til at gennemføre flere Cowi--undersøgelser om belastninger i det grænseløse vidensarbejde – herunder hvordan seniorerne oplever det.

”De +50-årige siger direkte i vores undersøgelser, at de er i tvivl, om virksomheden stadig ønsker dem på arbejdspladsen,” forklarer hun.

”De ved godt, at de er meget selvkørende, og at deres chefer måske derfor ikke synes, at de har så stort behov for støtte. Men de siger samtidig eksplicit, at de har brug for at vide, at de er ønskede. De vil have at vide, at der er brug for dem. Får de ikke den anerkendelse, opstår usikkerheden.”

Vraget på grund af manglende erfaring

Christian Jespersen prøvede sidste år at søge på et eksternt opslag om en stilling i Undervisningsministeriets departement i en ny implementeringsenhed, som skal følge ministeriets reformer til dørs.

”Jeg mener at have lavet en hel del implementering, bl.a. taxameterordningen på universitetet, to store erhvervsskolereformer og gymnasiernes overgang til selveje – og jeg er også blevet betegnet som innovativ.”

Efter en samtale kom han til en test med en konsulent fra McKinsey.

”Jeg måtte konstatere, at denne konsulent ikke havde fagligt styr på de to cases, han skulle teste mig i. Hvilket jeg også sagde til ham. Bagefter fik jeg et brev om, at jeg ikke fik stillingen på grund af manglende erfaringer. Jeg kan kun udtale mig om mine egne kvalifikationer, men det lugter af 
aldersdiskrimination.”

Djøf-seniorer overrepræsenteret i statslige fyringer

Tal fra Djøf bekræfter, at de +50-årige har noget at have deres bekymring i.

37 procent af de overenskomstansatte djøfere, som blev afskediget fra staten sidste år, var over 50 år, selvom denne alders-gruppe kun udgjorde 19 procent af de over-enskomstansatte i staten.

Under finanslovsfyringerne i centraladministrationen i 2011 var procenterne nøjagtig det samme.

Djøfs ’Tilbagetrækningsundersøgelse 2014’

Survey med svar fra 1.232 beskæftigede djøfere over 50 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Job
KL - Kommunernes Landsforening
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet